15 - Van Goltsteinstraat 9 - Hangers van natuursteen
Sinds 2015 maak ik hangers van natuursteen. In het begin gebruikte ik voor de hangers het afval van het beeldhouwen van mijn man.
Ik zag dat er bij het beeldhouwen leuke afvalstukken overbleven, die te klein waren om een beeld van te maken en te mooi om weg te gooien. Zo is het idee ontstaan om er kettingen/hangers van te maken.
Tegenwoordig gebruik ik voor mijn hangers, soms nog wel reststukken van het beeldhouwen, maar eigenlijk vooral stenen die ik zelf gekocht heb en waarbij ik vooral kies op basis van kleur en hardheid van de steen. Een harde steen beschadigt minder snel, anderzijds is een harde steen moeilijker te bewerken.
Het maakproces van een hanger doorloopt een aantal fasen.
Het startpunt is het vinden van een mooie steen, waarbij de grootte, de hardheid en de kleur leidend zijn in de keuze. De tweede stap is het zagen van de steen in plakjes van de juiste dikte. De 3de stap is het per plakje bepalen van de vorm, een ronde, een ovale, een druppel of een vrije vorm. Daarna volgt het zagen van de vorm(en) uit het plakje. Is de vorm gezaagd dan wordt de hanger geslepen en een aantal malen geschuurd en tenslotte gepolijst totdat de gewenste gladheid en glans bereikt is. Als laatste stap wordt een bail op de achterzijde geplakt zodat de hangers aan een ketting of choker gehangen kan worden.
In 2016 en 2019 heb ik een cursussen mineralen slijpen gevolgd om mijn vaardigheden verder te ontwikkelen en om mijn assortiment hangers te kunnen uitbreiden met halfedelstenen. In mijn zoeken naar mooie en bruikbare stenen, tref ik ook soms mooie fossielen aan die tot hangers verwerkt kunnen worden. Bijvoorbeeld, een ammoniet fossiel of een stukje versteend hout.
Inmiddels heb ik een breed assortiment van halssieraden gemaakt van allerlei soorten steen, zoals bumble bee, agaat, lapis lazuli, fossielen, sodaliet, vele jaspis soorten, serpentijn, travertin etc..
Tegenwoordig zet ik soms een hanger is RVS en ook laat ik, door een kennis van me, hangers in het zilver zetten. Zo’n setting in zilver geeft extra cachet aan de hanger.
Ik ben nu ruim 8 jaar bezig met maken van hangers van natuursteen. Mijn start was een keer een leuke hanger maken van een restje beeldhouwsteen en dat is nu doorontwikkeld, door het volgen van cursussen en door veel doen, tot een mooi assortiment van hangers gemaakt van (half)edelstenen, al dan niet gevat in zilver. Ik ben aanwezig op lokale kunstroutes en kunstmarkten in de omgeving en ver daarbuiten.
Ik ben nieuwsgierig naar mijn volgende stappen in de komende jaren.